*behalve jij

Op Hemelvaartsdag heb ik eindelijk de rust gevonden om weer eens een boek uit te lezen.

De keus was gevallen op: waarom niemand in Nederland belasting betaalt (behalve jij). Ik moet zeggen het is een goede keuze gebleken. Ik heb het boek in een ruk uitgelezen. Misschien is er een beetje sprake van beroepsdeformatie, maar wat een leuk boek is het. De auteurs leggen erg duidelijk en op een leuke wijze uit hoe de grote bedrijven en artiesten van de wereld Nederland als belastingparadijs gebruiken.

Het is duidelijk dat er in Nederland veel meer voordeel te behalen is voor buitenlandse belastingplichtigen dan voor binnenlandse belastingplichtigen en dat de grote bedrijven veel meer macht hebben dan de gemiddelde MKB ondernemer.

Maar kunnen Nederlandse ondernemers niet dezelfde truc toepassen in het buitenland?


Het antwoord is JA.

Tuurlijk kan dat. Ook voor Nederlandse ondernemers is het mogelijk om fiscaal voordelige structuren op te zetten in het buitenland zonder zelf te emigreren.

Waarom doen we dat dan niet massaal? 


Dat is een goede vraag.

Het klinkt misschien simpel het opzetten van een fiscale structuur in het buitenland, maar het heeft wel wat voeten in aarde. Naast veel juridisch en administratief geregel moet je vaak ook een bestuurder aanstellen in het buitenland. Deze bestuurder kan dan beschikken over jouw bankrekeningen. Je moet deze relatief onbekende dus volledig vertrouwen op zijn of haar blauwe ogen. En natuurlijk gaat het in 9 van de 10 gevallen goed, maar er zijn ook verhalen bekend waar het ontzettend mis is gegaan. Daar is de bestuurder met vele miljoenen vertrokken naar een onbekende bestemming.

Naast de formele aspecten zijn ook steeds vaker de sociale en ethische aspecten belangrijk.

Hoe vinden jouw klanten / fans het als ze er achterkomend dat je probeert om zo min mogelijk belasting te betalen in Nederland, maar hier wel woont.
Je maakt immers ook gebruik van alle voorzieningen die er in Nederland zijn is het dan ook niet zo netjes om daar financieel aan bij te dragen?

Hoe sta je er zelf in als ondernemer? Krijg je stress van de opgezette constructie? Of heb je daar geen last van als je maar zo min mogelijk belasting betaalt? De CEO van Google zal een ander doel en belang hebben dan een eenpitter.

Maar je merkt dat er een kentering gaande is. Grote bedrijven houden de fiscale structuren onder de loep. Mede vanwege de maatschappelijke druk die aan het ontstaan is. Klanten accepteren het niet meer dat grote bedrijven als doel hebben zo min mogelijk belasting betalen.

En er komt ook steeds meer politieke druk. Ook vanuit het buitenland. Men streeft naar een uniform belastingtarief. Dat maakt een einde aan de belastingconstructies. De vraag is of het haalbaar gaat zijn.

Conclusie


Moraal van het verhaal is dus dat er veel mogelijk is, maar het is de taak van de adviseur om de werkelijke reden te achterhalen bij de klant en de klant goed te begeleiden bij het proces. Blijf doorvragen en breng ook alle financiële en vooral niet financiële gevolgen goed in kaart voor de klant.

Wil jij weten of jouw fiscale structuur optimaal is en aansluit bij jouw wensen? Neem dan contact met ons op.