Een van de vragen/verwijten die er regelmatig voorbij komen. Bij “vriendjes” zijn veel kosten wel aftrekbaar en bij mijn klant niet. Soms vraag ik me oprecht af of ik zo’n zeikerd ben of dat de adviseur van het “vriendje” zo’n louche figuur is.

Op een verjaardag zijn alle kosten aftrekbaar en betaalt er bijna niemand belasting.

Op menig verjaardag hoor ik tenenkrommende tips voorbij komen om kosten zakelijk op te voeren en zo belasting te besparen. Ik hou dan vaak mijn mond of doe alsof ik het niet hoor. Ja ik weet het……., maar het kost me te veel energie om telkens de discussie aan te gaan. Ik hoop oprecht dat diegene gewoon aan het opscheppen is en dat de adviseur die kosten niet daadwerkelijk in aftrek heeft gebracht.

Helaas zijn het tegenwoordig niet alleen “de vriendjes van” die de tips geven, ook steeds meer verkopers begeven zich op dit terrein, zoals bijvoorbeeld de energieleverancier, de alarm installateur, tv aanbieder of de sportschoolhouder. Zodra ze maar zien dat er op het adres een bedrijf is geregistreerd verkopen ze dat de kosten zakelijk aftrekbaar zijn. Ik vraag me dan af of ze ook bereid zijn om hier een garantie voor af te geven? Of om de eventuele naheffingsaanslag te betalen?

Beste ondernemers neem van mij aan dat uw “vriendjes” en de verkopers vaak niet weten wat er daadwerkelijk fiscaal aftrekbaar is. Het is vaak grootspraak of een glad verkooppraatje. Niet alles is zwart / wit, iedere ondernemer/onderneming is anders, iedere situatie is anders, maar per definitie zijn bepaalde kosten gewoon NIET aftrekbaar. Zolang er geen controle van de Belastingdienst is geweest lijken sommige kosten inderdaad gewoon aftrekbaar. Maar tussen aftrekbaar lijken en daadwerkelijk aftrekbaar zijn zit een groot verschil.

Kosten die regelmatig voor discussie zorgen zijn:

  • diners met partner en kinderen;
  • abonnement op sportschool;
  • kleding;
  • energiekosten in de privé woning;
  • “relatie” geschenken;
  • kosten die de ondernemer thuis maakt zonder kwalificerende werkruimte , zoals onderhoud van de tuin, inrichting van de werkkamer, koffie, abonnement op Spotify, etc.;
  • verkeersboetes;
  • mountainbikes.

Heeft u nog meer voorbeelden?

Overleg bij twijfel met uw accountant of uw belastingadviseur. Een tip vanuit mijn kant: kies een adviseur die lid is van een beroepsorganisatie zoals bijvoorbeeld de NBA, het RB, SRA, NOAB. Dan weet u zeker dat kwaliteit gewaarborgd is en u een fiscaal juist antwoord krijgt.