Belastingen

€ 0 belasting in box 3? Het kan!

By 18th september 2023 No Comments

Wat is nou de truc om € 0 belasting te betalen in box 3?

Nou? Komt tie:

Zorgen dat je geen vermogen hebt in box 3!

En nu denk je misschien dat is flauw, maar ik ben echt serieus.

Zorg dat je op papier geen vermogen hebt in box 3.

En nee we gaan niet de wereld van verstopte bankrekeningen of crypto beleggingen op de Kaaiman eilanden verkennen, maar ik ga je in deze nieuwsbrief uitleggen hoe het wel kan.

Dus pak er een rosétje bij en lees mee.

De BV-structuur

Veel ondernemers in NL hebben een BV-structuur. Een werkmaatschappij waarin het geld wordt verdiend en een holding waarin het geld wordt veiliggesteld.

De winsten die de werkmaatschappij maakt kunnen belastingvrij, middels een dividenduitkering, worden uitgekeerd aan de holding. Op deze wijze komt het vermogen in de holding terecht.

Als je vanuit de holding geld wilt uitkeren aan privé is dit belast in box 2.

Het belastingstelsel in Nederland werkt met verschillende boxen. In box 1 is het inkomen uit werk- en woning belast, in box 2 het inkomen uit aanmerkelijk belang en in box 3 is je vermogen belast.

De box 2 belasting is dus pas van toepassing op het moment dat je geld gaat uitkeren vanuit de BV naar jou privé.
Nb. het salaris dat je geniet uit de BV is belast in box 1 als inkomen uit werk.

Hoe het werkt

Stel je hebt privé € 50.000 aan spaargeld en € 55.000 aan beleggingen. Dan heb je een Box 3 vermogen van € 105.000. Als alleenstaande heb je een vrijstelling van € 57.000. Over dit vermogen betaal je in 2023 € 522 aan belasting.

Als je de € 50.000 spaargeld stort als agio in je holding. Is je vermogen in privé nog maar € 55.000 en val je onder de vrijstelling van € 57.000 en betaal je € 0 aan belasting in box 3.

Dit levert je direct een (jaarlijks) voordeel op van € 522.

I.p.v. dat het geld op je privé bankrekening staat staat het nu op de bankrekening van de BV.
En omdat jij zelf het geld hebt gestort kun je het er ook weer uithalen zonder heffing van belasting in box 2.

Nu draaien we het om

De holding kan er namelijk ook voor kiezen om geld uit te lenen aan jou als aandeelhouder. Jij leent dan geld van je eigen holding i.p.v. bij de bank (een combinatie van beide is uiteraard ook mogelijk).

Stel je hebt op de bankrekening van de holding € 350.000 staan. Je besluit dit geld uit te lenen aan jezelf om in privé vastgoed aan te kopen.

Je moet zakelijk handelen met je holding dus stellen we keurig een leningsovereenkomst op, met zekerheden en een rente vergoeding van 5% per jaar. Deze rente moet je ook vanuit privé aan je holding overmaken en het liefst gewoon iedere maand.

Privé koop je van de € 350.000 een woning aan die je gaat verhuren.
Deze woning is in box 3 belast tegen een fictief rendement van 6,17%. De WOZ waarde van de woning bedraagt € 320.000 dit is de waarde die je opneemt in je aangifte inkomstenbelasting. Tegenover deze woning staat een schuld aan je eigen holding. Ook deze schuld mag je opnemen in je aangifte inkomstenbelasting. De schuld bedraagt € 350.000.

Dus:

Woning € 320.000
Schuld € 350.000
Vermogen negatief € 30.000

Je kunt nu in privé nog € 87.000 aan vermogen hebben zonder dat je belasting betaalt (vrijstelling van 57k + negatief vermogen).

Het verschil met een financiering bij de bank is o.a. dat deze niet volledig de aankoop van het pand zou financieren.

Inmiddels hebben we het al over € 407.000 aan vermogen zonder belasting te betalen in box 3. Dit kan zelfs gaan tot een vermogen ver boven het miljoen.

Als je een partner hebt is de vrijstelling in box 3 geen € 57.000, maar zelfs € 114.000.

Dus…… € 0 belasting in box 3? Het kan!

Wet excessief lenen
In 2023 is de wet excessief lenen van kracht geworden. Hierin is vastgelegd dat je (samen met je partner) maximaal € 700.000 mag lenen van je eigen BV. Een eventuele hypothecaire lening voor de eigen woning bij de BV telt niet mee voor het bepalen van deze € 700.000 grens.

Dit soort acties zijn de politiek een doorn in het oog, dus de vraag is hoelang het mogelijk blijft om zo de box 3 heffing te vermijden. Maar goed we kunnen in de praktijk alleen adviseren o.b.v. wat we vandaag de dag zeker weten. Het zijn ook geen ondoorzichtige en schimmige praktijken. We maken gebruik van de fiscale mogelijkheden die er zijn.

Disclaimer

Hoewel bij de samenstelling van deze nieuwbrief de uiterste zorg is nagestreefd, wordt geen aansprakelijkheid aanvaard voor onvolledigheden of onjuistheden. Vanwege het brede en algemene karakter van de nieuwbrief, is deze niet bedoeld om alle informatie te verschaffen die noodzakelijk is voor het nemen van financiële beslissingen.