Pensioen…..

Ik was vrij jong toen ik begon met ondernemen en heb dus ook geen pensioen opgebouwd bij een werkgever. Ik ben zelf volledig verantwoordelijk voor mijn pensioen. Net zoals duizenden andere ondernemers. En nu ben ik van nature niet zo’n persoon die zich daar druk over maakt, maar ik merk dat ik er de laatste twee jaar in mijn hoofd toch wel (on)bewust meer mee bezig ben.

Inmiddels ben ik 40 jaar en ben ik na aan het denken over het moment dat ik idealiter zou willen stoppen met werken (ja dat is nog ver weg, maar best leuk om zo nu en dan over na te denken). En heel eerlijk is dat moment afhankelijk van mijn vermogen oftewel mijn pensioen.

Ik weet dat veel ondernemers struggelen met hun pensioen. Het is óf een ver van hun bed show óf het is te groot en te ongrijpbaar voor ze, dus ik dacht ik neem jullie mee in mijn proces.

Een paar jaar geleden, ik denk zo’n 5 jaar terug, ben ik mezelf actief bezig gaan houden met mijn pensioen. Zou ik willen dat ik eerder was begonnen? JA, maar dat is (zoals mijn moeder zou zeggen) een koe in zijn kont kijken.

Je kunt je pensioen zo ingewikkeld maken als je wilt. Je kunt gaan rekenen met de gemiddelde levensverwachtingen van mannen of vrouwen, sterftetabellen, verwachte inflatiecorrectie, belastingvoordelen (en nadelen), etc.
Als je dol bent op getallen en ingewikkelde termen zou ik zeggen: ga dan lekker helemaal los, maar voor 99% van de mensen is mijn tip laat dit allemaal links liggen. Ik ben zelf dol op getallen, maar van pensioenberekeningen krijg ik echt de kriebels.

Mijn eerste tip is BEGIN! Denk niet na over hoeveel pensioen je wilt hebben, wanneer je met pensioen wilt gaan, welke belastingvoordelen er zijn, etc. Nee, begin gewoon!

Ja, maar hoe dan?

Stap 1.
Open een beleggersrekening, bijvoorbeeld bij de GIRO, en maak iedere maand een klein bedrag over naar je beleggersrekening. Dit bedrag beleg je iedere maand in een ETF (een ETF is een mandje met aandelen van verschillende bedrijven, wil je meer info hierover type dan even in Google ETF in).

Voor de lange termijn beleg je dan redelijk veilig (beleggen brengt altijd risico’s met zich mee) en je hebt er verder geen omkijken naar.

Je staat ervan te kijken wat het effect is van het storten van kleine maandelijkse bedragen. En dat is echt iets wat ik alle ondernemers wil adviseren: begin klein, maar begin!

Als je na verloop van tijd het effect ziet ga je vanzelf meer beleggen en je ook meer verdiepen in de materie. Je gaat het zelfs misschien leuk vinden   .

Albert Einstein noemde het rente op rente effect (compound interest) ook wel het achtste wereldwonder.

Ikzelf ben zo’n type dat als het geld op mijn bankrekening staat gaat het op en als ik het geld overboek naar een beleggingsrekening is het uit mijn vizier en geef ik het ook niet meer uit aan onnozele zaken. Het geld kan lekker aangroeien.

Vind je beleggen nu echt te risicovol of te spannend stort dan ieder jaar een bedrag op een bankspaarrekening. Dit is een geblokkeerde rekening die alleen gebruikt mag worden voor je pensioen.

Stap 2.
De volgende stap is, als je de smaak eenmaal te pakken hebt, het aanbrengen van spreiding.

Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld spreiding aanbrengen binnen je effectenportefeuille, maar ik bedoel eigenlijk bouw verschillende soorten van vermogen op. Spreid je risico.

Mijn vermogen is nu als volgt verdeeld:

  • 36% aandelen (gemiddeld risico)
  • 7% crypto (hoog risico)
  • 1% fysieke edelmetalen (laag risico)
  • 48% vastgoed (laag/gemiddeld risico)
  • 8% roerende zaken (tassen/horloges) (laag risico)

    Zoals je misschien ziet staat mijn onderneming niet in het lijstje. Dat doe ik bewust. Ik hoor veel ondernemers namelijk zeggen: ja mijn onderneming dat is mijn pensioen. Ik vind dat best wel een risicovol om daar volledig op in te zetten. Kan ik de onderneming t.z.t. verkopen dan is dat een extra, maar ik ga er niet mee rekenen als het om mijn pensioen gaat.

Wat wil je nu eigenlijk? 

Stap 3.

Daarna is het tijd om na te gaan denken wat je nu eigenlijk wilt. Hoe ziet jouw ideale pensioen eruit? Ga je veel reizen? Pak je nieuwe hobby’s op? Kortom hoe ziet jouw ideale droom pensioen eruit?

Alles wat je aandacht geeft groeit!

Ik heb voor mezelf besloten dat als ik met pensioen ga ik minimaal € 5.000 netto per maand als pensioen wil hebben.
Waarom dit bedrag? Geen idee. Voelt goed en ik denk dat ik daar een prima oude dag mee kan hebben. Je kunt natuurlijk ook gaan rekenen. Welke vaste lasten heb ik dan nog? Hoe vaak wil ik op vakantie? Wat voor hobby’s heb ik dan? Etc.
Maar ook hier geldt maak dit niet te ingewikkeld en zorg dat je actie blijft ondernemen.

Voor nu heb ik mijn pensioenleeftijd gezet op 60 jaar, maar dat is voor mij geen heilige leeftijd. Ik denk nu dat ik rond die leeftijd wil stoppen, maar misschien veranderd dat nog.

Belangrijk is nu wel dat ik naar die € 5.000 per maand toe ga werken en ik hou daarbij bewust geen rekening met de uitkering van de overheid. De reden daarvan is, omdat ik ten eerste niet zeker weet of dat er nog is over 30 jaar en ten tweede wil ik mezelf daar ook niet afhankelijk van maken.

Tegen de tijd van mijn beoogde pensioenleeftijd is mijn effectenportefeuille aangegroeid tot € 500.000 (geen extra inleg, rendement op rendement op rendement). Nu focus ik vooral op groeiaandelen om mijn portefeuille te laten groeien, maar dan ga ik me focussen op dividendaandelen. Aandelen die periodiek een bedrag uitkering, maar dit is niet genoeg om € 5.000 netto per maand op te brengen.

Met crypto hou ik geen rekening, want dat is voor mij echt gokken. En daar doe ik nu leuke dingen van.

De edelmetalen zijn voor mij een instrument om als tegenhanger te dienen als er een dip komt in de aandelen. Tegen de tijd van mijn pensioen verkoop ik deze.

De komende jaren ga ik me focussen op het uitbreiden van het vastgoed. Ik begin daar dit jaar mee en ik ga jullie meenemen in het proces. Ik wil namelijk nog tussen de 5 á 10 vastgoedbeleggingen kopen voor de lange termijn. Als ik het nu aankoop heb ik nog 20 jaar de tijd om de financiering op deze panden af te lossen. Dat betekend dat over 20 jaar (rond mijn 60ste) deze panden hypotheekvrij zijn en de huurinkomsten dan kunnen bijdragen aan mijn pensioen.

In een volgende blog neem ik jullie mee in het proces van het aankopen, financieren en verhuren van vastgoed.

Zoals je wellicht leest ben ik niet iemand die alles tot op de komma uitrekent. Ik ben dol op cijfers, maar dan wel het groter geheel. Ik ben niet iemand die met kansberekeningen werkt. Ik ben iemand die vooral geloofd in het nemen van actie en het gewoon doen.

En laat duidelijk zijn wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken, maar ik hoop dat je er in ieder geval over na gaat denken en de eerste stap neemt om aan je pensioen te gaan werken.

Ps. ik blijf bewust weg van alle belasting voor- of nadelen, omdat dat het onnodig ingewikkeld maakt.

Ps 2. De foto is mijn ideale vrijheid. Genieten met de honden, aan het strand onder het genot van een cappuccino bij een heerlijke strandtent.

Wil jij ook financiële rust, zekerheid én vrijheid creëren als ondernemer? Plan dan nu GRATIS en geheel vrijblijvend een WINSTgesprek in.