December is de maand van de feestdagen, winkeliers draaien mooie omzetten tijdens deze maand, mensen maken tijd voor hun familie, vrienden, geliefde en brengen samen met hen de feestdagen door.

Niets is leuker dan je dierbaren en geliefde te verwennen tijdens de feestdagen. Weet je wat nog leuker is, dat dit misschien ook nog wel een belastingvoordeel met zich meebrengt.

Hoe dan?

1 januari is de peildatum voor de belastingdienst. Alle bezittingen, minus schulden, die je hebt op 1 januari tellen mee voor de grondslag sparen en beleggen in box 3. Het tarief voor box 3 is in 2019 als volgt:

Vermogen Jaarlijkse herijking Heffing 2019
Spaargeld
Beleggingen
Laatste jaar gemiddelde
meetkundig, laatste jaar 1/15
0,13%
5,60%
1e klas tot € 100.000
(-/- vrijstelling)
67% Sparen, 33% Beleggen > 1,94 = 0,58%
2e klas tot € 1 mln. 21% Sparen, 79% Beleggen > 4,45 = 1,33%
3e klas > € 1 mln. 100% Beleggen > 5,60 = 1,68%

De belastingheffing in deze box is gebaseerd op een forfaitair rendement. Niet op het werkelijk behaalde rendement. Het maakt voor de belastingheffing dan ook niet uit hoeveel rendement je in werkelijkheid hebt gerealiseerd met je vermogen in deze box. De gedachtegang erachter is dat je met meer vermogen ook meer rendement maakt.

Aan het tarief kunnen we niks veranderen. Het enige wat je kunt doen is er voor zorgen dat je meer rendement haalt op je bezittingen dan de hoogte van het tarief. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk. Dus blijft er één optie over en dat is je grondslag voor sparen en beleggen verlagen.

Op welke wijze kun je deze grondslag dan verlagen?

Nou de meest simpele wijze is geld uitgeven aan zaken die geen bezitting vormen voor de grondslag sparen en beleggen in box 3. Hoe ideaal is het dan dat de feestdagen in de decembermaand vallen?!
Dus verwen je geliefde met een mooie designer tas, dure horloge of koop een kunstobject voor in huis. Roerende zaken voor eigen gebruik of voor gebruik binnen het gezin (bijvoorbeeld auto, caravan of inboedel van de woning) zijn namelijk vrijgesteld. Als je van plan bent binnenkort zo’n aanschaf te gaan doen, doe deze dan uiterlijk 31 december dan telt dit vermogen namelijk niet mee in de grondslag sparen en beleggen op 1 januari.

Pas wel op dat de fiscus de aankopen, van met name kunst, niet gaat zien als belegging.

Er zijn uiteraard nog meer mogelijkheden om belastingheffing in box 3 te verlagen of zelfs te voorkomen. Vragen over hoe je het beste om kunt gaan met je vermogen in box 3? Neem dan contact met ons op.

Rest mij jullie hele fijne feestdagen te wensen en een gezond en gelukkig 2019!